ponedeljek, 14. oktober 2013

Lupljenje koruze

Dnevi so postajali vse hladnejši in vse krajši. Moč sonca je slabela, veter je šumel v žareče obarvanih krošnjah dreves. Dozoreli so prvi pridelki. Prišel je čas trgatve. V vinogradih je odmevala pesem trgačev. Tudi večerne opravke v kleteh je spremljala pesem. Veliko dela je bilo s spravilom sadja in njegovo predelavo. Začelo je deževati in zapihali so hladni vetrovi. Ljudje so hodili v gmajno nabirat gobe, ki so izboljšale vsakodnevne obroke, tiste boljše vrste pa so posušili in spravili za zimske dni. Prišel je čas za pobiranje koruze, ki so jo kmetje pridelali na njivah v dolini. Ko so jo pripeljali domov, jo je bilo treba olupiti in splesti v kite in jih obesiti na tramove pod streho. Prav spravilo koruze je bilo Ninčku najbolj všeč. Lepi so bili ti večeri, ko so ob petrolejki ličkali. Sosedje so si pomagali, se družili ob pripovedovanju zgodb, smehu in pesmi. Že ob prvem mraku so se v velikem, takim delom namenjenem prostoru pred kletjo začeli zbirati sosedje, prišli so prav vsi, od starcev do otrok. Sedli so na kup koruze in pričeli z delom. V prostoru je bilo veselo, veliko so klepetali, se smejali in peli slovenske pesmi. Marjuta jim je postregla pečen krompir in ponudila pijačo; odraslim je nalila vina, otroci so imeli na izbiro pinjenec ali topel čaj. Vzdušje je bilo prijetno, vsi so hiteli delat.
Oglasil se je Pepi ... nastala je tišina, vsi so čakali, kaj jim bo povedal ... Odkašljal se je in začel počasi pripovedovati:
»Prav vsi ste poznali ta starega Polaka in veste tudi, kako bogat, tršat, samosvoj, surov in neverjetno trmast človek je bil. Imel pa je zdravo kmečko pamet. Nekega dne je odšel po opravkih v Selo. V tistih dneh so bili tam nastanjeni vojni ujetniki. Rusi, Poljaki in še nekateri, ki so bili drugih narodnosti. Pa pristopi k Polaku razcapan ujetnik in ga vpraša:
»Poljak, káko se zove ovo selo?«
Odgovor je sledil kot iz topa: »Du hudič ti je povidou, da sm jest Polak in d' je tu Sjelo?«
»Dej no, Pepi, povej še kašno tako!« so ljudje prosili med smehom.
»Rad vam še kaj povem, a prej je treba grlo ovlažit,« je rekel in naredil dolg požirek dobrega vina.
»Kaj pa tisto, ko je šel Slovenc na žrnado k Furlanu, ste že slišali?«
»Ne, ne,« so hiteli zatrjevat zbrani.
Počasi je začel:
»Slovenc je šel na žrnado k Furlanu, lepo sta se razumela in pridno delala, zalomilo se je, ko je gospodinja prinesla za južino skledo kislega fižola. Gospodar je začel priganjati:
»Manjej, manjej!«
Delavec, ki je do tedaj zajemal polno žlico, je začel nositi v usta manjše količine hrane. Upal je, da bo tako ustregel gospodarju. Ta pa je spet začel s svojim:
»Manjej, manjej!«
Sedaj že prestrašen dninar je začel zajemati po en fižol:
»Mogoče bom tako le ustregel gospodarju,« si je ob tem mislil.
Gospodar pa je gonil svojo:
»Manjej, manjej!«
Nesrečnemu delavcu je bilo sedaj dovolj, jezen je odvrgel žlico in dejal:
»Po pol fižola pa ne bom zajemal.«
Spet so se sosedje smejali in želeli slišati še kakšno zgodbo, otroci so kar požirali to, kar je Pepi pripovedoval, on pa si je spet ovlažil grlo.
»Ja, a Toneta izpod hriba ste tudi poznali?« je spraševal.
Ko mu je večina pritrdila, je nadaljeval:
»On ni znal pisat in računat tudi ne, ni hodil v šolo. Preden je odšel na dnino, je za nasvet poprosil ženo, ki je bila v računanju bolj vešča. Zabičala mu je:
»V nobenem primeru ne smeš pristati na manj kot pet lir na dan!«
Kmet mu je glede plačila dejal:
»Dam ti osem lir in tobak.«
Tone se je temu odločno uprl. »Ne, pet lir in nič tobaka,« je trmoglavil.
Ni treba posebej poudarjati, kako je bil tega vesel kmet.
Spet se je po prostoru razlegal smeh, otroci so bili tiho in upali, da bodo slišali še kakšno tako zanimivo zgodbo. Odrasli so pričeli govoriti, kako mehko je ličkanje in kako prijetno bo spati na njem.
Zapeli so nekaj pesmi, potem se je oglasila Marička. Pripovedovala je, da živijo gori v gmajni nešteta nenavadna bitja. Govorila je o dobrih vilah, ki rade pomagajo in so zelo lepe, in potem je pripovedovala o palčkih, ki so tudi dobri, le ponagajajo radi. Beseda je nanesla tudi na vedomce, teh so se vsi bali. Vedomci naj bi bili ljudje z nadnaravno močjo, ki škodijo navadnim ljudem. Ponoči njihove duše zapuščajo telesa in zganjajo grdobije po vasi in bližnji okolici. Ljudje, ki se rodijo z nogami naprej, so vedomci. Če si takega človeka srečal, te je ponoči tlačil, in ne samo to, še za veliko drugih slabih stvari so bili krivi. V hiše so vdirali skozi ključavnico, zato so ljudje vanje vtaknili nož ali kak drug oster predmet. Tako so se skušali zavarovati pred njimi.
Povedala je tudi to zgodbo:
»Nekaj moških je v gozdu pripravljalo drva, kuhala jim je hči enega izmed njih. Nekega večera je skuhala polento, zabeljeno z ocvirki, nekdo med njimi je pripomnil, kako bi bilo dobro, če bi imeli nekaj mleka. Takrat je eden izmed moških vstal, vzel vrv in jo zavezal okrog bližnje smreke, pristavil je lonec in posnemal molžo. Iz vrvi je priteklo mleko. Moški ga je namolzel poln lonec in samozavestno rekel:
»Se bo Micka čudila, ko danes ne bo mleka.«
Očitno je bil ta človek vedomec in je imel nadnaravno moč.
Vzdušje je postajalo napeto, zato je Marička začela pripovedovati o strahovih. Najprej je pripovedovala, kako se je Lojze ponoči vračal iz Gorice, kamor je peljal drva. Nazaj grede se je ustavil v kar nekaj gostilnah, ki so stale ob cesti. V vsaki je nekaj popil, tako da je bil že pošteno nasekan. Ura se je bližala enajsti, ki je veljala za uro strahov. On je bil zelo vraževeren, popita pijača pa je to samo še povečala, zato ga je bilo tiste noči pošteno strah. Prišel je do križišča, kjer naj bi strašilo, in res je tam zagledal sprevod, ki se mu je bližal. Pogledal je bolje in zatrepetal od strahu. Približeval se mu je pogreb, a vsi pogrebci so bili brez glav. Revež ni vedel, kako mu je uspelo priti domov, od tiste noči si ni upal sam ponoči nikamor več.
Druga zgodba je pripovedovala o vdovi Minki, ki je umirajočemu možu obljubila, da se ne bo več poročila. Čas je tekel in ženska si je premislila, sprejela je snubitev dobrega snubca in naročila sta oklice. Na dom je poklicala šiviljo, da bi ji sešila, kar je potrebovala za bližajočo se poroko. Ta je bila velikokrat sama v hiši. Nekega dne, ko je vdova odšla po opravkih v Gorico, je zaslišala, kako se nekdo vzpenja po stopnicah. Vznemirjena je prenehala z delom in prisluhnila korakom, ki so se bližali sobi, kjer je šivala. Slišala je, kako je nekdo vstopil in se ji približal, potem je začutila roko, ki se je spustila na njeno ramo, in moški glas je rekel:
»Pa si mi obljubila, da se ne boš več ženila.«
Prestrašena ženska se je ozrla, vendar za njo ni bilo nikogar.
Planila je pokonci, zdirjala po stopnicah, stekla iz hiše in zbežala domov.
Vdovi je povedala, kaj se je zgodilo, svetovala ji je, naj odpove poroko, a ženska ni hotela o tem nič slišati. Poročila se je in živela mirno življenje, duh njenega prejšnjega moža se ni vrnil nikoli več.
Tretja zgodba je govorila o zelo pogumnem dekletu, ki se ni prav ničesar bala, s tem se je rada tudi hvalila. Nekega dne se je s fanti pogovarjala o pokopališču in se pobahala, da si upa sama na pokopališče ob uri strahov. Niso ji hoteli verjeti, zato so sklenili stavo. Zmenili so se, da bo punca ob uri zapičila palico v grob in tako bodo vedeli, da je bila v resnici tam. Ob enajstih se je mladenka odpravila proti vaškemu pokopališču. Fantje so jo nestrpno čakali, marsikateri med njimi si ne bi upal sam na tisti kraj. Minila je ura, nje pa ni bilo od nikoder, spraševali so se, kje se mudi. Minevale so ure, nje pa še vedno ni hotelo biti od nikoder ... Prišlo je jutro in šli so jo šli iskat. Našli so jo mrtvo na grobu. Palico je zapičila skozi krilo, tako ni mogla proč in umrla je od strahu. »Prevzetnica, ni spoštovala mrtvih,« je dodala Marička.
Četrta zgodba pa je pripovedovala o Pepci, ki se je učila za šiviljo na drugem koncu vasi. Delala je pozno v noč, potem se je sama vračala mimo pokopališča proti domu. Bilo jo je zelo strah. Neke noči je s pokopališča skočila v belo odeta postava in stekla za njo. Prestrašena je pritekla domov in pripovedovala bratu, da ji je sledil duh. Naslednje večere se je zgodba ponovila, dekle je postajalo vse bolj prestrašeno.
Njen brat ni bil preveč vraževeren, sklenil je, da stvar razišče. Skril se je v bližini pokopališča in čakal na sestro. Dekle je prišlo do pokopališča, ven je skočila bela postava in stekla za njo. Mladenič je stekel za obema. Dohitel je duha in ga pošteno premikastil. Zanimivo je bilo, da je bil naslednji dan sosedov Francelj bolan. Njegova bolezen pa je bila zelo čudna, bil je poln modric.
Ljudje so si potem, ko je Marička povedala zadnjo zgodbo, nekoliko oddahnili, sedaj so spet poprosili Pepija, naj pove kaj bolj veselega.
Mož se je najprej izgovarjal, da je zaspan, potem pa je le začel pripovedovati:
»Janez je ob nedeljah rad zahajal v sosednjo vas, tam je stopil v gostilno, posedal je z znanci, z njimi pomoževal, seveda so skupaj zvrnili tudi nekaj kvartinov. Tudi tiste nedelje je odšel v priljubljeno gostilno in se pomudil v prijetni družbi ob dobri kapljici. Čas je hitro mineval, nad deželo se je spustila noč. Ko se je Janez končno odpravil proti domu, je bila tema kot v rogu. Ni mu bilo prijetno, tudi zato ne, ker je nekoliko pregloboko pogledal v kozarec. Nerodno se je opotekal, ko je hitel skozi temno noč proti domu, ki je stal visoko v hribu. Primajal se je do kapelice, v kateri je gorela lučka in osvetljevala Marijino podobo. Vzel je lučko in se opravičeval:
»Ti, mamka božja si tu, jaz pa moram domov, zato mi, te lepo prosim, posodi lumin.«
Svetilka mu je svetila in njegov korak ni bil več tako negotov. Hitro je prišel v breg do svoje hiše. Vesel je hitel pripovedovat ženi, kako dobra je bila Marija, ki mu je posodila svetilko. Ženska se je pokrižala, pograbila svetilko in z njo odhitela v vas, da bi jo tam položila na njeno mesto pred sveto podobo. Kljub njenemu naglemu ukrepanju so se naslednjega dne oglasili v njuni hiši žandarji. Nekdo je prijavil, da je ponoči Janez ukradel svetilko v vaški kapelici.
To je bila veliko bolj vesela pripoved, ljudje so se smejali in Pepi je med smehom nadaljeval:
»Tinca je imela gmajno visoko na pobočju hriba. Nekega sončnega popoldneva je vzela grablje in koš, odpravila se je po steljo. Nemalo je bila presenečena, ko je videla, da jo je nekdo prehitel. Zagnano se je lotila grabljenja, iz najbolj skritih kotičkov je izbrskala še poslednje suhe liste. Ko ji je končno uspelo napolniti koš, je bila zelo utrujena. Pobito se je odvlekla proti domu. Sredi vasi ji je prišel naproti sosedov Štefan:
»Buh dej, Tinca,« jo je pozdravil in mencajoče dodal. »Nisem bil jaz … jaz nisem kradel.«
Tako je zvedela, kdo je pokradel steljo na njeni gmajni, ne da bi o tem vprašala ali kar koli rekla.
Lupljenje se je bližalo koncu, postajalo je še bolj veselo, zato je Pepi povedal še zadnjo zgodbo:
»Polde je občasno hodil delat k advokatu v Gorico. Postoril je, kar je bilo potrebno na vrtu, okrog hiše, tudi drva je nasekal in jih pospravil v drvarnico. Goriški gospod je bil z njegovim delom zadovoljen, zato je bil z njim prijazen, včasih mu je v roko stisnil kako liro več v zahvalo za njegovo dobro delo. Advokat je imel psa Luksa. Zelo je bil zaskrbljen, ko ta ni hotel jesti, zato je prosil delavca, naj vzame psa k sebi na vas, na dober zrak. Polde ga je peljal domov, da se bo naužil dobrega zraka, hrano zanj mu je dal lastnik, ki ob tem ni skoparil. Tega je bila zelo vesela žena Anica, ki je bila iznajdljiva, hrano je razdelila otrokom, pes je več ali manj stradal, zato ni bilo čudno, da je zelo rad jedel, ko ga je prišel gospodar iskat. Zgodilo se je nekaj čudnega, pes je pojedel tudi strok česna, ki mu ga je vrgel Polde. Bil ozdravljen, advokat pa nadvse zadovoljen in delavec je ob tem zaslužil lepo nagrado, ker je tako lepo skrbel za Luksa.
Koruza je bila olupljena, ljudje so se zadovoljni vrnili na svoje domove, kjer so se spravili k počitku. Naslednjega dne so lupili pri drugi hiši in tako naprej, dokler ni bil olupljen zadnji koruzni storž v vasi.

Ni komentarjev:

Objavite komentar