sobota, 14. september 2013

Krivica

Prišla je mrzla zima, ki je prinesla nekaj snega, prav za božične praznike. Danica je vedno raje hodila v šolo. S Pavlo sta postali nerazdružljivi, rada se je družila tudi z drugimi otroki, prijetne so ji bile igre na šolskem dvorišču. Želela si je novega znanja. Pouk je bil v italijanščini, kar ji ni bilo posebno všeč. Žal se tega ni dalo spremeniti. V prvem razredu so še imeli dve uri slovenskega jezika na teden, tudi verouk je bil v njenem jeziku. Potem so prišla leta, ko tudi tega ni bilo več, zato jo je ob večerih oče učil slovenščine. Veliko sta skupaj brala in pisala. Pomagala sta si s starimi šolskimi knjigami. Učil jo je, predvsem pa ji je skušal vcepiti ljubezen do maternega jezika. Uspelo mu je, res ga je vzljubila. Zelo rada je imela verouk. Gospod kaplan je bil prijazen in zaveden Slovenec. Po svojih najboljših močeh je skušal otrokom približati jezik njihovih staršev.
Potem se je zgodilo nekaj, kar ji je za vedno zagrenilo obiskovanje verouka. Po tem dogodku se je gospoda kaplana bala, ni mu več zaupala. V razredu je bilo tiho, vsi so z zanimanjem poslušali zgodbo o Jezusu v templju. Danica je mirno sedela, roki je držala na hrbtu. Naenkrat je začutila, da jo srbi nos, podzavestno je dvignila roko in se popraskala. Gospod kaplan je to videl, jezno jo je poklical iz klopi.
»Takoj pridi pred kateder!« je jezno zavpil.
Deklica ga je vsa prestrašena ubogala.
Vzel je palico in ji velel:
»Razpri dlan!«
Šlo ji je na jok, vendar je ubogala. On je nekajkrat zamahnil. Vsakokrat se je od bolečine zdrznila. Bolele so jo dlani, še bolj jo je bolelo ponižanje. Prepričana je bila, da si kazni ni zaslužila. Učiteljica je ni nikoli tepla, tudi zaprta ni bila nikoli.

4 komentarji:

  1. Pri vojakih. Stal sem mirno v stroju pa mi muha prileti direktno na nos. Enkrat, dvakrat, ko pa je priletela tretjič, sem jo vsekal. Tisto noč sem dobil kazensko požarno - orožje sem čuval, ko so drugi spali. :)

    OdgovoriIzbriši
  2. hja... po krivici biti kaznovan...
    ga ni obdobja, ko to ne bi bolelo
    lp
    gita

    OdgovoriIzbriši
  3. Dušan, tudi to je bila krivica. :)

    OdgovoriIzbriši
  4. res je Taresna, krivica boli.

    Lp, Lea

    OdgovoriIzbriši